Oppbevaring av rakfisk
I LAKE
Rakfisk er en ømfintlig vare og det er viktig at den oppbevares riktig.
Oppbevaring i lake er den sikre, gamle metoden å oppbevare rakfisken på. Det er viktig at fisken oppbevares kjølig fra 6°C og kaldere.
Modningen fortsetter i takt med temperaturen – høyere temperatur, mer modning. Fisken tar ikke skade av å lagres under 0° C, den blir ikke fort frossen på grunn av saltinnholdet.
Saltinnholdet i laken bør være fra 6 – 8 % (60 – 80 g salt pr liter vann).

Fisken legges i egnet emballasje med bra med lake i (6-8% saltinnhold).
Bilde 2:
Høvelig rist (f.eks trefjøl, plastrist, etc) legges over.

Litt press legges oppå, f.eks isboks fyllt med vann eller ekstra saltlake, slik at all fisken blir dekket av lake.
På bildet er isboksen lagt på tvers over fjøla for bedre å dekke bredda på midten av det ovale spannet.
Bilde 4:
Lokkes legges løst oppå. Det er bare fint at det kommer luft ned i spannet.
Når spannet er ganske fullt kan ev. mer press legges oppå lokket igjen.